Czasami człowiek musi stołować się poza własną kuchnią, bo przecież nie w samym domu się żyje.

Jeżeli się poszczęści to trafimy na , ale jeśli nie to musimy szukać dalej.

Kwestie restauracji.

Gwiazdki Michelin

restauracja gospoda rybnik
Przewodnik Michelin (fr.
Guide Michelin) ? seria przewodników po krajach Europy i świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin.
Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukazała się w 1900 roku. Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych (Czerwone przewodniki), opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki).
W obydwu seriach zamieszczane są oceny obiektów, którym przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnik_Michelin

Mało steków

Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków.
Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania. Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa.
Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom.

Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny. Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem.

Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.

Polska kuchnia oczami obcokrajowca

restauracja gospoda rybnik Tradycyjna Polska kuchnia smakuje nie jednemu obcokrajowcowi, co pewnie jest zaskoczeniem dla niejednego znudzonego naszymi potrawami lokalnego smakosza.
Takie dania jak pierogi, czy bigos świetnie przyjęły się na innych rynkach w lokalach oferujących polskie jadło.
I to swoisty powód do dumy, że nasza kuchnia jest doceniana poza granicami naszego państwa. Polska kuchnia jest bogata w tłuszcze nasycone, zwierzęce i roślinne.
Często łączymy mięso i węglowodany, żeby danie bardziej syciło. Wykorzystujemy stosunkowo mało warzyw, które występują u ans w roli dodatku do mięsa, a nie jako osobne danie. Jednak mimo wszystko zawsze chętnie zjem pierogi zamiast sushi czy pizzy ;).